A rhizobium-mikorrhiza-növény szimbiózis komplex interakciója

A rhizobium-mikorrhiza-növény szimbiózis komplex interakciója

Organikus és konvencionális gazdálkodásból származó talajok mikrobiológiai szempontú összehasonlítása
Előadó: Gazdag Orsolya, Talajbiológiai Osztály
(Kovács Ramóna, Parádi István, Füzy Anna, Ködöböcz László, Mucsi Márton, Szili-Kovács Tibor és Takács Tünde közreműködésével)

Napjainkban egyre nagyobb figyelem jut az organikus gazdálkodás irányába, nem csak az egészséges élelmiszer-termelés, hanem a talajminőség megőrzése miatt is. A tizenöt éves martonvásári kísérleti terület organikus és üzemi területén multifaktoriális megközelítéssel vizsgáltuk a különböző gazdálkodási módokból származó bennszülött talaj mikróba közösségek diverzitását.
A talajminőség értékelésére a következő paraméterek közti összefüggéseket vizsgáltuk: főbb talaj fizikai-kémiai tulajdonságok, talaj baktérium csíraszámok (CFU), alap- (BRESP) és szubsztrát indukált respiráció (SIR), katabolikus aktivitás-mintázat (MicroRespTM módszerrel, huszonhárom szubsztráttal -cukrok, aminosavak, savak), fluoreszcein diacetát enzimaktivitás vizsgálat (FDA).
A fenti talajokból cserépedény kísérletet állítottunk be, a következő biológiai indikátorok elemzésével: Rhizobium –talajbaktérium - és arbuszkuláris mikorrhiza gombák – AMF. MPN (Most Probable Number) tesztet végeztünk, borsó (Pisum sativum L.) és tönkölybúza (Triticum spelta L.) tesztnövények nevelésével, azért, hogy meghatározzuk a nitrogénkötő baktériumok és az AMF-ek közti szimbiotikus hatékonyságot és a genetikai diverzitást (PCR, BOX-PCR, klónozás, szekvenálás).
A fenti kibővített státusz és funkcionális vizsgálatok során felmerül a kérdés, hogy az organikus vagy a konvencionális gazdálkodás esetében nagyobb a diverzitása ezeknek a szimbiotikus mikróba populációknak? Ezzel a kísérlettel kívánunk fényt deríteni a Rhizobium-mikorrhiza-növény szimbiózis közti komplex interakcióra.

Az előadás típusa:
3. oktatási célú előadás, "review talk", "scientific disputes"

PDF

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató