publikáció

Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjával Földrajzi Intézetével és a Soproni Egyetem Erdészeti Kutatóintézetével szoros együttműködésben a feltalaj szerves szénnel való telítettségének országos szintű térképezésének és értékelésének gépi tanuláson alapuló, pedotranszfer függvény segítségével történő megvalósíthatóságát vizsgálta. A kutatás eredményeit bemutató cikk a CATENA folyóiratban, nyílt hozzáféréssel jelent meg.

Az ATK Talajtani Intézet kutatói egy új mesterséges intelligencián alapuló országos földértékelési modellt alkottak meg. A javasolt módszertan a kataszteri rendszerekben, valamint a földhasználati tervezésben és a mezőgazdasági fejlesztési programokban való lehetséges alkalmazások mellett a biomassza termelékenység integrált nyomon követésére is alkalmazható.

Az ATK TAKI kutatói a Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársaival együttműködésben vizsgálták a szántóföldi használat alatt álló szikes talajok térképezésének és értékelésének lehetőségeit egy 85 hektáros mintaterületen Dunavecse mellett. Kutatási eredményeiket az Agronomy (Q1, IF: 3,949) c. folyóiratban, ingyenesen olvashatóan tették közzé.

A Talajtani Intézet és az ELTE kutatói egy éven keresztül vizsgálták a Neszmélyi borvidék három szőlőültetvényén a talajerózió mennyiségének alakulását. A kutatás eredményei a Remote Sensing folyóiratban megjelent cikkben jelentek meg.

Az agrárgazdasági környezetben a növényi stresszel kapcsolatos gyors információáramlást lehetővé tevő módszerek segíthetnek a gazdák számára a növényfejlődés és a terméshozam esetleges csökkenésének mérséklésében. A TAKI munkatársai az OTKA 131792 pályázat keretében egy Balaton-felvidéki kisvízgyűjtőn végeznek időszakos és monitoring vizsgálatokat, melynek eredményei a Land című folyóiratban jelentek meg.

A szelénhiányos étrend a Föld számos térségében jelent problémát és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, így az élelmiszerek szelénnel való dúsítása több évtizede fontos kutatási terület. A TAKI kutatói üvegházi tenyészedény kísérletben vizsgálták különböző szeléntartalmú öntözővíz hatását zöldborsóra és sárgarépára, különböző textúrájú talajokon.

Szelvényleírások alapján az USDA Soil Taxonomy, a magyar genetikus talajosztályozás és a FAO/IUSS World Reference Base négy szintjének a biomassza becslési alkalmasságát értékeltük, valamint vizsgáltuk az osztályoknak a felszíni magassággal mutatott összefüggését is.

A martonvásári tartamkísérletek búza- és kukorica parcelláin vizsgáltuk a talajban élő atka- és ugróvillás közösségeket két éven keresztül. Az eredmények az Applied Soil Ecology című Q1-es folyóiratban jelentek meg.

A Journal of Maps folyóiratban megjelent publikációnkban a Balaton üledékének az ammónium-laktátos kivonószerrel vizsgált foszfortartalmát különböző környezeti segédváltozók felhasználásával és regresszió krigeléssel térképeztük. A Water című folyóiratban megjelent cikkünk egy olyan általunk kidogozott geostatisztikai módszerről szól, amely lehetővé teszi a tóüledék foszfor- és nitrogéntartalmának együttes modellezését, valamint azok egymáshoz viszonyított arányváltozásának előrejelzését.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató