publikáció

Az ATK TAKI kutatói a Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársaival együttműködésben vizsgálták a szántóföldi használat alatt álló szikes talajok térképezésének és értékelésének lehetőségeit egy 85 hektáros mintaterületen Dunavecse mellett. Kutatási eredményeiket az Agronomy (Q1, IF: 3,949) c. folyóiratban, ingyenesen olvashatóan tették közzé.

A Talajtani Intézet és az ELTE kutatói egy éven keresztül vizsgálták a Neszmélyi borvidék három szőlőültetvényén a talajerózió mennyiségének alakulását. A kutatás eredményei a Remote Sensing folyóiratban megjelent cikkben jelentek meg.

Az agrárgazdasági környezetben a növényi stresszel kapcsolatos gyors információáramlást lehetővé tevő módszerek segíthetnek a gazdák számára a növényfejlődés és a terméshozam esetleges csökkenésének mérséklésében. A TAKI munkatársai az OTKA 131792 pályázat keretében egy Balaton-felvidéki kisvízgyűjtőn végeznek időszakos és monitoring vizsgálatokat, melynek eredményei a Land című folyóiratban jelentek meg.

A szelénhiányos étrend a Föld számos térségében jelent problémát és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, így az élelmiszerek szelénnel való dúsítása több évtizede fontos kutatási terület. A TAKI kutatói üvegházi tenyészedény kísérletben vizsgálták különböző szeléntartalmú öntözővíz hatását zöldborsóra és sárgarépára, különböző textúrájú talajokon.

Szelvényleírások alapján az USDA Soil Taxonomy, a magyar genetikus talajosztályozás és a FAO/IUSS World Reference Base négy szintjének a biomassza becslési alkalmasságát értékeltük, valamint vizsgáltuk az osztályoknak a felszíni magassággal mutatott összefüggését is.

A martonvásári tartamkísérletek búza- és kukorica parcelláin vizsgáltuk a talajban élő atka- és ugróvillás közösségeket két éven keresztül. Az eredmények az Applied Soil Ecology című Q1-es folyóiratban jelentek meg.

A Journal of Maps folyóiratban megjelent publikációnkban a Balaton üledékének az ammónium-laktátos kivonószerrel vizsgált foszfortartalmát különböző környezeti segédváltozók felhasználásával és regresszió krigeléssel térképeztük. A Water című folyóiratban megjelent cikkünk egy olyan általunk kidogozott geostatisztikai módszerről szól, amely lehetővé teszi a tóüledék foszfor- és nitrogéntartalmának együttes modellezését, valamint azok egymáshoz viszonyított arányváltozásának előrejelzését.

A 2022. nyarán megrendezésre kerülő Talajtani Világkongresszushoz kapcsolódóan (https://22wcss.org/) az Agrokémia és Talajtan folyóirat 2022/1. júniusi füzete angol nyelven jelenik meg, amelyhez március közepéig várják a kéziratokat.

Intézetünk munkatársai az ELTE és a MATE kutatóival együttműködve szántóföldi körülmények között vizsgálták a talaj CO2 kibocsátásának (talajrespiráció), és főbb meghatározó tényezőinek (talajhőmérséklet, talajnedvesség és növényi aktivitás) alakulását. Az eredményeket a Soil and Tillage Research című D1-es folyóiratban publikálták.

© 2013-2022 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató