digitális talajtérkép

Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjával Földrajzi Intézetével és a Soproni Egyetem Erdészeti Kutatóintézetével szoros együttműködésben a feltalaj szerves szénnel való telítettségének országos szintű térképezésének és értékelésének gépi tanuláson alapuló, pedotranszfer függvény segítségével történő megvalósíthatóságát vizsgálta. A kutatás eredményeit bemutató cikk a CATENA folyóiratban, nyílt hozzáféréssel jelent meg.

A Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály munkatársai nemzetközi együttműködésben az ISRIC – World Soil Information, illetve a Wageningeni Egyetem munkatársával különböző aggregációs szinteken vizsgálták Magyarország feltalajában raktározott szerves szénkészlet változását 1992–2010 között. Kutatási eredményeiket a Geoderma c. folyóiratban publikálták.

A Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály, illetve a Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály munkatársai sikeresen hozzájárultak a GSP (Global Soil Partnership) által indított nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célkitűzése a só által érintett talajok világtérképének előállítása 1 kilométeres felbontással.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének vezetésével, a Pannon Egyetem, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (EC JRC) és az ISRIC – Nemzetközi Talajinformáció intézetének közreműködésével az eddigi legrészletesebb talaj-vízgazdálkodási térképeket állították elő Európára 3D EU-SoilHydroGrids néven. A térképek fontos alapinformációt nyújtanak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató