Hírek

A Talajtani Intézet, valamint az MTA Agrártudományok Osztályának Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága „A talajtermékenység fenntartása nélkülözhetetlen természeti erőforrásaink hosszú távú megőrzésében” címmel tartott tudományos tanácskozást az MTA Székház Dísztermében.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet részére kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta.

2022-ben Rajkai Kálmán is bekerült a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjainak sorába. Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án.

A közösségi tudomány programot széleskörben, célcsoportok definiálása nélkül hirdettük meg. A programra összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. Segítségükkel a kutatók értékes, nagy mennyiségű adathoz jutottak, amelyek felhasználhatók tudományos munkákban is.

Támogatást nyert Szűcs-Vásárhelyi Nóra pályázata az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt Kooperatív Doktori Program Nemzetvédelmi Alprogram Doktori Hallgatói Ösztöndíjára.

Sikeresen lezárult a Széchenyi 2020 Program keretében az Európai Unió és a Magyar kormány támogatásával 537,5 millió forint támogatásával, az ELTE Természettudományi Kara és az Agrártudományi Kutatóközpont TAKI és MGI kutatóinak részvételével megvalósult "Talajbiom kutató transzdiszciplináris kiválósági központ létrehozása a fenntartható talajerőforrás biztosítása érdekében" (GINOP-2.3.2-15-2016-00056) című program.

Németh Tamás akadémikus a Belügyi Tudományos Tanács munkáját segítő kiemelkedő szakmai tevékenysége méltatásaképpen, 70. születésnapja alkalmából a „Víz Világnapja” alkalmával a Belügyminisztériumban tartott rendezvényen elismerésben részesült.

Csikós Nándor az "Analysis of the relationship between land cover change and abundance data of Eurasian skylark (Alauda arvensis)"
című doktori (PhD) értekezését a Szegedi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában 2022. március 7-én sikeresen megvédte.

A Nemzetközi Talajmodellező Konzorcium Szabó Brigittával, intézetünk tudományos főmunkatársával, készített interjút a Pedotranszfer Függvények munkacsoport tevékenységéhez kapcsolódó kutatásairól és a konzorcium működésére vonatkozóan.

© 2013-2022 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató