Döntéstámogatási és tudásátadási eszköz a sertéstartó gazdaságok ammónia kibocsátásának csökkentése érdekében

Döntéstámogatási és tudásátadási eszköz a sertéstartó gazdaságok ammónia kibocsátásának csökkentése érdekében

Az ELKH ATK Talajtani Intézet munkatársai több hazai intézmény kutatóival együttműködve fejlesztették ki az Ammónia Gáz Emissziós Modell-t (AGEM-S), melynek célja a magyarországi sertéságazat ammónia kibocsátás csökkentésének elősegítése volt. A modell a sertéstartás elemeihez (takarmányozás, tartástechnológia, trágyatárolás, illetve a trágya szántóföldi kijuttatása) számszerűsíti az ammónia kibocsátás mértékét az alkalmazott technológiai folyamatok tükrében.
Az AGEM-S, egyrészt tudásátadási eszköz, mivel a farm szintű ammónia kibocsátás csökkentési intézkedéseket az integrált N gazdálkodás szempontjából értékeli, egyúttal az intézkedések hatását bemutatja a gazdálkodók számára, ezáltal potenciálisan elősegítve a kibocsátás-csökkentő technológiák és gyakorlatok átvételét. Másrészt a technológiai változtatásokhoz döntéstámogatási eszközként is támpontot adhat.
Az AGEM-S ismertetése a Q2 besorolású Applied Science folyóirat Applied Agri-Technologies 2 különszámában jelent meg.

További információ:
Magyar, M., Pirkó, B., Kótiné Seenger, J., Hegedűsné Baranyai, N., Dublecz, K., Vojtela, T., Rák, R., Borka, Gy., Szabó, A., Benedek, Zs.: Advisory and Knowledge Transfer Tool for Ammonia Emission Mitigation on Pig Farms in Hungary
APPLIED SCIENCES 11 : 13 Paper: 5970 (2021) https://doi.org/10.3390/app11135970

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató