EJP SOIL: Towards climate-smart sustainable management of agricultural soils

Összefoglalás

A „Klímatudatos, fenntartható talajhasználat- és gazdálkodás európai keretrendszerének felépítése” című európai közös kutatási program - EJP SOIL

Az EJP SOIL program célja, hogy új ismeretek, eszközök és egy együttműködő európai kutatóközösség fejlesztésével támogassa a klímatudatos, fenntartható talajhasználatot. Tehát olyan gazdálkodási rendszerek kidolgozása a cél, amelyek a stabil élelmiszertermelés mellett biztosítják a talajok sokoldalú funkcióképességét és az ebből adódó ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartását.
Az EJP SOIL programban 24 ország 26 partnerszervezete vesz részt. Az Európai Bizottság és a partner intézetek forrásaiból együttesen 80 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre, hogy közös erőfeszítéssel egy olyan tudáskörnyezet jöjjön létre, amely a művelés alatt álló talajokra vonatkozó információkkal és ismeretekkel hozzájárul a kulcsfontosságú társadalmi kihívások megoldásához, ideértve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és annak mérséklését, a fenntartható mezőgazdasági termelést, az ökoszisztéma-szolgáltatások nyújtását, valamint a talaj- és tájdegradáció csökkentését.
Az EJP SOIL program felhívja a közvélemény figyelmét a talajok szerepére és a környezettudatos magatartásra. A gazdálkodók és az ipari szereplők számára olyan útmutatókat készít, amelyek a fenntartható talajhasználat és gazdálkodási gyakorlat, az ezekhez alkalmazható technológiák és a szén-dioxid-kibocsátás kalkulátor tekintetében is iránymutatást adnak.
A program a talajokkal foglalkozó kutatók és a talajhasználatban érdekelt felek számára egy multidiszciplináris közösséget hoz létre, amely új kommunikációs fórumot is teremt. Az EJP SOIL program támogatja a közös kutatási projektek kezdeményezését, az oktatást minden szinten (alap-, közép-, felsőfokú és doktori képzéseket), a szakemberek továbbképzését és az ismeretterjesztést.

További információ: www.ejpsoil.eu

Project ID:
H2020 - 862695
Project Coordinator: Department:
Department of Soil Science
Year of research:
2020
2021
2022
2023
2024
2025
© 2013-2024 MTA ATK TAKI
Impressum | Privacy Policy