Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer (DKTIR)

Információk a Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszerről

A Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézetében került kiépítésre és az Intézet kizárólagos tulajdonát képezi (©Kreybig-féle Átnézetes Talajismereti Térképsorozat, MSZH 001258; ©Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer (DKTIR), MSZH 001259; Copyright ©2010 MTA TAKI. Minden jog fenntartva.). A DKTIR EOTR szabványos, 1:25.000 méretarányú, országos adatokat tartalmaz.

A Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer az 1:25.000-es méretarányú Kreybig-féle Átnézetes Talajismereti Térképsorozat - a mindmáig egyetlen, az országot teljes egészében lefedő ilyen jellegű nagyléptékű térképsorozat - térinformatikai adaptációja és reambulációja alapján létrejövő, a mai kor követelményeit kielégítő, korszerű, dinamikus térinformatikai rendszer. A Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer alkalmas a települések, illetve nagygazdaságok földhasználattal kapcsolatos döntéseinek támogatására, illetve regionális-térségi szintű terület- hasznosítási és fejlesztési programok megvalósítására.

Az elmúlt időszakban a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) c. projekthez kapcsolódóan a Tiszai Alföld területének feldolgozása, illetve a VTT Felső- és Közép-Tiszavidéki tározók: (Bodrogköz, Tiszaroff, Hanyi-Tiszasűly, Nagykörű, Nagykunsági) aktuális talajtérképének készítése is megtörtént.

Az adatbázis 2010-ben elérte az országos feldolgozottsági fokot (térkép megtekintése), de természetesen azóta is folyamatosan frissül. A DKTIR alapját adó Átnézetes Talajismereti Térképeken a művelt területek talajait folt szinten fizikai és kémiai tulajdonságaik alapján jellemezték, illetve a sekély termőrétegűséget külön jelezték. Ennek megfelelően a térképi egységekhez három attribútum tartozik, egyéb talajtani jellemzők térbeli vizsgálatára a talajszelvényekben meghatározott adatok térbeli kiterjesztése nyújt lehetőséget.

A Digitális Kreybig Talajinformációs Rendszer megvásárolható ( árak >> ), de ehhez az adott területre a kidolgozott metodológiánk alapján kell feltöltenünk az adatbázist és a megrendelőnek rendelkeznie kell az adatbázis kezeléséhez szükséges térinformatikai háttérrel és szaktudással, melynek elsajátításához minden támogatást megadunk. Rendelkezünk minden eszközzel, lehetőséggel valamint érdeklődéssel is, hogy az ország bármely kiválasztott (főként agrár hasznosítású) területére térségi szintű talajfolt- és talajszelvény alapú adatbázist építsünk és azzal térbeli elemzéseket végezzünk.

Csatolmány

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató