Szelénhiányos területeken egyes betegségek megelőzése érdekében kiegészítő szelén bevitel javasolt. Ennek egyik lehetősége a biofortifikáció, azaz a táplálékul szolgáló növények dúsítása bizonyos elemmel. A szelénhiány a világ több országában, köztük Magyarországon is jellemző, ugyanakkor a szelén túlzott mértékű bevitele kerülendő.
Üvegházi tenyészedény kísérletben 0, 100 és 500 μg L-1 Se-t (Na2SeO4 formájában) tartalmazó öntözővíz hatását vizsgáltuk zöldbabra, káposztára, burgonyára és paradicsomra homok, vályogos homok és vályog talajokkal.
Se kezelés hatására a klorofill tartalom szignifikánsan magasabb volt a burgonyában homokon és vályogos homokon, valamint paradicsomban vályogos homok és vályog talajokon. Az ehető növényi részek Se-tartalma 63-szorosra nőtt a 100 μg L-1 Se kezelésben és közel 400-szorosra az 500 μg L-1 Se kezelésben a négy zöldségnövény és a három talaj átlagában. A 100 μg L-1 Se tartalmú öntözővíz alkalmas lehet funkcionális élelmiszerek előállítására zöldbab, burgonya és paradicsom esetén, azonban intenzívebb Se-felhalmozása miatt a káposztát csak alacsonyabb Se koncentrációjú vízzel ajánlott öntözni. A Se-nel dúsított öntözővíz használata megfelelő módszer lehet a Se dúsítására, mert nem csökkenti jelentősen a növény hozamát, és nem befolyásolja jelentősen a többi makro- és mikroelem koncentrációját a növényben.
Az eredmények a Q1 besorolású Plants folyóiratban jelentek meg: