Szennyvíziszap, szennyvíziszap komposzt és vermikomposzt: rövidtávú hatások talaj-növény rendszerben

Szennyvíziszap, szennyvíziszap komposzt és vermikomposzt: rövidtávú hatások talaj-növény rendszerben

Egy adott szerves hulladéknak valamint belőle készített komposztnak és vermikomposztnak eltérő agronómiai értéke lehet. A szennyvíziszap igen nagy mennyiségben keletkező szerves hulladék, de ilyen aspektusú vizsgálatára tudomásunk szerint még nem került sor.

Egy 75 nap időtartamú tenyészedény kísérletben megvizsgáltuk a rothasztott szennyvíziszap, a belőle készült komposzt és vermikomposzt trágyaértékét és szervesanyag-utánpótlási képességét. A három anyagot két dózisban, 1 és 3%-ban adtuk a savanyú homok és meszes vályog talajokhoz. A tesztnövény angolperje (Lolium perenne) volt. A mért paraméterek a talajok NPK-tartalma és felvehetősége, a szerves széntartalma, valamint a növényi biomassza mennyisége és nitrogéntartalma voltak. Ezek alapján kiszámítottuk három anyag vonatkozásában a nitrogén hasznosulási hatékonyságot és a nitrogén felvételi hatékonyságot.

Az iszappal, a komposzttal és a vermikomposzttal kijuttatott, szerves anyagból a kísérlet végén a következő szerves szén mennyiségek voltak megtalálhatók a talajban az anyagok fenti sorrendjében: 35 ±34, 85 ±46 és 55 ±46%. A kijuttatott szerves szén mineralizációs sebessége függött a talaj típusától. Az adalékanyagok mindkét talajban jelentős nitrogén-mineralizációt indukáltak: az átlagos ásványi N-tartalom növekedése a savanyú homokon átlagosan a kijuttatott összes nitrogén 1,7-szerese, a karbonátos vályogon pedig 4,2-szerese volt az 1%-os dózisoknál. Az iszap ebben a rövid időtartamú kísérletben hatékonyabb trágyaszernek bizonyult, mint a komposzt és vermikomposzt. A szervesanyag stabilitása szempontjából a komposzt mineralizálódott a legkevésbé. Az iszap szerves anyaga elsősorban a savanyú homokon, míg a vermikomposzt szerves anyaga a karbonátos talajon maradt meg nagyobb arányban a talajban a kísérlet végére.

Az eredmények a Q1 besorolású Agronomy folyóiratban jelentek meg:
Uzinger, N.; Szécsy, O.; Szűcs-Vásárhelyi, N.; Padra, I.; Sándor, D.B.; Lončarić, Z.; Draskovits, E.; Rékási, M. Short-Term Decomposition and Nutrient-Supplying Ability of Sewage Sludge Digestate, Digestate Compost, and Vermicompost on Acidic Sandy and Calcareous Loamy Soils. Agronomy 2021, 11, 2249. https://doi.org/10.3390/agronomy11112249

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató