Föld Fesztivál 2015

Föld Fesztivál 2015

Idén is megrendezésre kerül a Föld Fesztivál a Budapesti Állat- és Növénykertben, 2015. április 22-26 között. A fesztiválon az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet aktív részvételével interaktív talajtani bemutató is látható lesz, a "Talajok Nemzetközi Éve 2015" kapcsán. A program keretében a gyerekek, a diákok és a rendezvény felnőtt érdeklődői négy témakörben, különböző ismereti szinteken találkozhatnak a talajokkal, azok jellemző tulajdonságaival, kiemelve azok jelentőségét az ember életében. Röviden a várható talajtani bemutató tematikájáról:

  • Talajfizikai bemutató: a talaj fizikai tulajdonságainak és jelentőségének bemutatása, szemcseösszetétel meghatározása gyúrás próbával, ülepedési vizsgálat, szín meghatározása Munsell skála alapján, illetve az e feladatokhoz kapcsolódó tesztlap kitöltése.
  • Talajkémiai bemutató: a talaj kémiai tulajdonságainak és jelentőségének bemutatása, pH mérés indikátorpapírral, mésztartalom gyors meghatározása sósavval, fenolftalein próba a szódatartalom ellenőrzésére, illetve az e feladatokhoz kapcsolódó tesztlap kitöltése.
  • Talajbiológiai bemutató: a talajlakó állatok ökológiai szerepének bemutatása, a talajlakó állatok mikroszkópos és szabad szemmel történő vizsgálata, illetve meghatározása, interaktív játékok.
  • Egyéb interaktív bemutatók és foglalkozások: a talaj mintavétel folyamatának bemutatása (pl. Cobra TT fúró bemutatása), terepi munkákat bemutató állandó diavetítés, „Magyarország talajai” c. puzzle kirakása, „zseb talajszelvény” készítés megadott talajtípus alapján, életnagyságú „talajszelvények” (Roll-upok) alapján a talaj rétegzettségének, tulajdonságaiknak és azok jelentőségének bemutatása.

Célunk, hogy a Föld Napján, a Talajok Nemzetközi Évében (2015) kiemelten felhívjuk a figyelmet a talajok jelentőségére, miszerint a talajon nem csak állunk, hanem élünk is. A Budapesti ZOO felkérését örömmel véve 5 napon keresztül mutatjuk be a talajokat elméleti és gyakorlati megközelítésben, játékos feladatokkal fűszerezve, törekedve arra, hogy a várhatóan több ezres látogatóközönség minél többet megtudjon a talajokról, illetve a talajoknak az ember életében betöltött szerepéről.

A Föld Fesztivál részletes programja itt olvasható.

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató