A fluoreszcens spektroszkópia alkalmazása természetes eredetű szerves anyag vizsgálatokban

A fluoreszcens spektroszkópia alkalmazása természetes eredetű szerves anyag vizsgálatokban

A fluoreszcens spektroszkópia alkalmazása természetes eredetű szerves anyag vizsgálatokban
Előadó: Filep Tibor, MTA CsFK FTI

Környezetünk szerves anyaga folyamatos, szakadatlan átalakuláson megy keresztül. Ennek a változásnak a nyomon követése, a szerves anyag minőségében, kémiai szerkezetében – és ezáltal ökológiai funkcióiban – bekövetkező átalakulások monitorozása kiemelkedően fontos feladat, mind a változások nagyságának, mind pedig irányának, jellegének megítélése szempontjából.
A műszeres analitika folyamatos fejlődésének ellenére ez a feladat egyáltalán nem mondható könnyűnek, s bár számos szerkezetvizsgáló módszer létezik, többségük nehézkésen használható fel a szerves anyag átalakulásainak követésére – akár a minta előkészítés nehézségei, akár a mérés költsége okán. A fluoreszcens spektroszkópiával a talajok vizes, lúgos kivonatát, illetve természetes vizek szerves anyagait vizsgálhatjuk minimális minta előkészítés után.
Hogyan indikáljuk egy komposztálás folyamatát? Milyen eredetű az oldott szerves anyag az adott vízmintában? Hogyan változik meg a talajművelés hatására a szerves anyag minősége/kémiai szerkezete? Ezek és még ezekhez olyannyira hasonló kérdés merülhet fel kutatásaink során – melyekre a fluoreszcens mérések választ adhatnak. Előadásomban azt kívánom megmutatni, hogy a fluoreszcens indexek (FI, HIX, BIX) segítségével, valamint 3D fluoreszcens spektrumok kemometriai elemzésével (PARAFAC) nagy hatékonysággal és kis költséggel detektálhatjuk a szerves anyag átalakulásának folyamatát.

Az előadás típusa:
3. oktatási célú előadás, "review talk"

© 2013-2024 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató