Hírek

2022. szeptember 30-án 14:00-22:00 között várjuk az érdeklődőket minden korosztályból a Talajtani Intézet épületében

Szomorúan tudatjuk, hogy intézetünk korábbi munkatársa, a Talajtani Osztály kutatója, Dr. Lukács András életének 74. évében augusztus 26-án elhunyt.
Temetése 2022. szeptember 30-án 1/2 11-kor lesz a Farkasréti temetőben.

A Magyar Talajtani Társaság tagsága új vezetőséget választott. László Péter, az ATK TAKI tudományos főmunkatársa továbbra is az elnökhelyettesi pozíciót tölti be az elkövetkezendő négy évben.

Szatmári Gábort a Magyar Talajtani Társaság a talajtan és kapcsolódó területein végzett kiemelkedő színvonalú munkájának elismeréseként a fiatal kutatók számára alapított Kreybig Lajos díjjal tüntette ki.

Az ATK TAKI kutatói a Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársaival együttműködésben vizsgálták a szántóföldi használat alatt álló szikes talajok térképezésének és értékelésének lehetőségeit egy 85 hektáros mintaterületen Dunavecse mellett. Kutatási eredményeiket az Agronomy (Q1, IF: 3,949) c. folyóiratban, ingyenesen olvashatóan tették közzé.

Az ELKH ATK Talajtani Intézet új közösségi tudomány programot indít „Ne csak a felszínt (L)ásd!” címmel.
A talajok megismerésére irányuló programunkban bárki részt vehet.

A Talajtani Intézet és az ELTE kutatói egy éven keresztül vizsgálták a Neszmélyi borvidék három szőlőültetvényén a talajerózió mennyiségének alakulását. A kutatás eredményei a Remote Sensing folyóiratban megjelent cikkben jelentek meg.

A 2022. augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Prof. Dr. Németh Tamás akadémikus.

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy beigazolódtak azok a korábbi előrejelzések, melyek szerint a Kárpát-medence területén a természetes változékonyságot meghaladó, szélsőséges hőmérséklet-emelkedésre, míg az ország területén az éves csapadék mennyiségének csökkenésére és annak szélsőséges időbeli és területi eloszlására kell számítani, s mindez befolyásolja a talajok víztartó és vízvezető képességét is.
Az aszály talajnedvesség forgalomra gyakorolt hatását jártuk körül az alábbi összefoglalóban.

A Talajtani Intézet új telephelyet nyitott Keszthelyen, melynek avatására 2022. július 15-én került sor.

© 2013-2022 MTA ATK TAKI
Impressum | Privacy Policy